Ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti

Yhteisöpedagogi

Työkykykoordinaattori

Lisätietoja LinkedIn

Mihin ratkaisukeskeinen lyhytterapia sopii

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia sopii moniin erilaisiin elämäntilanteisiin (esimerkkiluettelo sivun lopussa). Terapiassa on tärkeää ottaa huomioon jokaisen ihmisen yksilöllisyys, kokonaisvaltaisuus ja ainutkertaisuus. Asia, mikä on toiselle ihmiselle pieni voi olla toiselle suuri. Terapiaan voi tulla millaisen asian kanssa vaan. Kynnys saa olla matala. Terapiaan voi tulla, jos joku asia herättää itsessä huolta. Terapiaan on hyvä tulla, jos asiat painavat mieltä eikä niihin löydy yksin ratkaisuja. Jokainen ihminen kokee elämän yksilöllisen ainutkertaisesti. Elämä on iso henkilökohtainen kokonaisvaltainen prosessi, johon joskus voi tarvita tukea.

Kenelle

Miksi

.

Elämässä on asioita, mistä ei halua puhua läheisten tai ystävien kanssa. Sananlasku sanoo, että ystävät ovat hyviä kuuntelijoita, mutta huonoja neuvonantajia. Jotkut asiat voivat olla niin henkilökohtaisia tai kipeitä, että niitä on vaikea jakaa toisten ihmisten kanssa. Terapiassa voi puhua täysin luottamuksellisesti erilaisista asioista. Asiat, mitä terapiassa käsitellään ovat täysin salassapito- ja vaitiolovelvollisia. Asiakaskäynneillä ei kerätä henkilötietoja tai asiakasrekisteriä eikä tehdä diagnooseja. Terapeutin tekemät muistiinpanot, ovat avainsanoja, jotka tukevat asian käsittelyä.

Terapiassa annetaan yhdessä tilaa ja aikaa sinun asioillesi ja tunteillesi. Panostaminen omaan itseen on aina sijoitus omaan tulevaisuuteen, parempaan elämään ja hyvään oloon. Terapiassa saa myös itkeä ja huutaa. Elämä on täynnä epäreiluja asioita. Elämä välillä tuntuu tosi pahalta. Elämää vie aina eteenpäin se, että kipeistä asioista puhuu suoraan ja rehellisesti. Terapiassa saa olla aito oma itsensä. Terapiassa luodaan koko ajan yhdessä uutta. Uutta näkökulmaa, uusia vaihtoehtoja, uutta tapaa elää, uusia tavoitteita ja uudenlaista omaa elämää. Käsitellään ja luodaan ymmärrystä vaikeaan tai ongelmalliseen tilanteeseen. Tämänhetkinen elämäntilanne kertoo menneestä tai tästä hetkestä – terapiassa suunnataan kohti tulevaisuutta, mitä sen eteen voi tehdä nyt, mistä on hyvä aloittaa. Terapeutti on luotettava rinnalla kulkija elämän erilaisissa vaihtuvissa ja vaikeissa hetkissä.

Oletko täynnä tätä kaikkea?

Laitetaan sinun elämäsi oikeaan suuntaan. Tunnistetaan sinun tarpeesi, tunteet ja voimavarat. Kun sinä voit hyvin, sinun ympärilläsi voidaan hyvin – heijastat hyvää oloa muihin. Kaikista asioista ja tunteista on lupa puhua. Vuosia jatkunut tilanne voi saada uutta näkökulmaa.

Oletko väsynyt elämään?

Mikä saa sinut innostumaan? Mistä sisäinen motivaatio löytyy? Kenenkään ei tarvitse jaksaa yksin – saat apua, tukea ja ymmärrystä vaikeisiin asioihin ja eri elämäntilanteisiin. Saat tukea taakan keventämiseen, mielenrauhaan ja tasapainoon – elämänlaatua.

Elämä tuntuu epäreilulta?

Oma ainutkertainen elämä kannattaa elää – juuri nyt. Ratkaisukeskeisyys voi olla alkusysäys elämässä eteenpäin – nostaa sinua kuopasta tai oravanpyörästä pois. Voit elää entistä parempaa elämää – voit nauttia elämästä enemmän. Haetaan ratkaisuja juuri sinun elämäsi tilanteisiin.

Ratkaisukeskeinen terapia

Elämän isot haasteelliset tapahtumat ja kriisit

Oletko joutunut kokemaan ison elämänmuutoksen yllättäen tai se on voinut jatkua jo pitkään. Koetko mielialaoireilua, pahaa oloa, ahdistusta tai jopa pelkoa isojen elämänmuutosten kohdatessa – oman lapsen syntymä tai lapsia ei saa vaikka haluaisi, omien lasten nuoruuden kuohunta, parisuhdeongelmat, avioero, irtisanominen, työelämästä pois jääminen, lapset muuttavat pois kotoa, läheisen tai oma sairastuminen, vammautuminen, läheisen kuolema ja suru. Lähes väistämättä elämässä joutuu kokemaan vaikeita ongelmallisia tilanteita.  Joudumme kohtaamaan elämässä isoja vaikeita ja kipeitä asioita – niiden kanssa on elettävä, mutta ei tarvitse jäädä yksin.

Vanhat menneet asiat painavat

Mielessäsi palaat toistuvasti yhä uudelleen menneisiin vanhoihin asioihin. Sinua vaivaa jokin asia lapsuudesta, nuoruudesta, suhteestasi vanhempiin tai vanhaan parisuhteeseen ja eroon. Menneet rankat elämänvaiheet ja kokemukset eivät jätä sinua rauhaan. Joskus isot elämänmuutokset nostavat vanhat asiat pintaan ja ne kannattaa käsitellä. ”Uusi suru nostaa kaikki vanhat surut pintaan”

Vääriä tekoja ei voi selittää pois eikä niitä voi oikeuttaa. Mennyttä kukaan ei voi muuttaa eikä tekoja saa toisiksi. Vaikeiden asioiden kanssa on elettävä ja niiden kanssa voi tehdä rauhan itsensä ja oman elämänsä kannalta. Kohtaamalla ja käsittelemällä ikävät tunteet, vanhoista asioista voi päästää irti. Vanhat pettymykset, muistot, sydänsurut, menetykset, kipu ja käsittelemättömät tunteet voi helpottaa kohtaamalla, käsittelemällä ja päästämällä menneestä irti.

Esimerkiksi olet voinut joutua tahtomattasi elämään lapsuutesi tai avioliittosi alkoholin tai muun riippuvuuden tai sairauden värittämässä perhekuviossa ja asiat edelleen vaivaavat nykyhetkessä. Et pääse elämässä eteenpäin.

Epämiellyttävät tunteet

Viha, häpeä, suru, syyllisyys, pelko, ahdistus, inho, kateus, halveksunta, yms. Monet asiat elämässä nostaa esiin suuria vaikeita tunteita. Elämästä voi tulla raskasta ja vaikeaa, jos koko ajan joutuu kätkemään todellisia tunteitaan.

Vuorovaikutuksen taustalla on tunteet ja tunteet luovat pohjan ihmisten väliselle viestinnälle. Huomaamme ja vaistoamme ystävällisyyden, myötämielisyyden, mielistelyn kuin myös vihamielisyyden ja välinpitämättömyyden. Tunteet ovat mukana osana siinä, mitä ihmisten välillä tapahtuu. Tunteet voivat ohjata toimintaa ja tekemistä. Tukahdutettuina tunteet vievät energiaa valtavasti. Tunteita ei voi arvottaa tai jaotella, koska kysymys on yksilöllisestä kokemuksesta. Ei voida sanoa, että tunteet olisivat oikeita tai vääriä – tunteet ovat tunteita ja niitä on joskus vaikea hallita – tunteet eivät ole perusteltuja tai perusteettomia eikä niitä voi selittää järjellä pois. Ihminen kokee tunteita ja tunteiden on hyvä antaa tulla – tunteet saa ilmaista.

Suru voi koteloitua, jos sitä ei pysty käsittelemään, kohtaamaan ja tuntemaan. Tärkeää on, että tunteiden vallassa ei tee isoja päätöksiä eikä esimerkiksi kohdista vihaa kehenkään tiettyyn ihmiseen tekemällä väärin toista kohtaan. Joskus voimakkaat tunteet kohdistuvat itseen – esimerkiksi itseinho tai pettymys. Itseään alkaa rajoittaamaan ja esittää itselleen rajoittavia sääntöjä. Liian tuomitsevat tai leimaavat ajatukset itseään kohtaan. Voimme olla hyvin armottomia itseämme kohtaan ja vaatia itseltä asioita, mitä ei ikini toisilta vaatisi. Vaikeiden epämiellyttävien tunteiden ei tarvitse olla este hyvälle elämälle.

Tunteet aaltoilevat – on hyviä hetkiä ja voimakas huono tunne voi nousta yllättäen. Tunne voi olla niin voimakas, että voi menettää kykynsä hallita tilannetta. Tunteen hyökätessä ei kyetä enää rakentavaan keskusteluun.  On normaalia menettää hallinnan tunne ja sitä tapahtuu joskus meille kaikille. Varsinkin kuormittuneena ja uupuneena tunnereaktiot ovat voimakkaita. On tavallista, että kokee syyllisyyttä, kun voimakas tunne ottaa vallan käytöksestä. Voimakkaat tunnereaktiot kertovat siitä, että kyse on tärkeästä asiasta ja on hyvä pysähtyä omien tunteiden, tarpeiden ja jaksamisen äärelle.

Uupuminen ja ylikuormittuminen

Uupumiseen voi johtaa pitkittyneet stressaavat tilanteet ja/tai voimakkaat tunteet. Joskus oman uupumisen voi huomata vasta silloin, kun voimakas tunnereaktio yllättää ja ottaa vallan käytöksestä. Monesti olemme vastaanottavaisia toisten tunteilla, mutta omat tunteet jäävät ilman kannattelua ja myötätuntoa. Kielteisiksi koetut tunteet voivat tuntua ahdistuksena, kiihtymisenä ja levottomuutena kuin myös lamaantumisena tai suruna. Keskittyminen voi häiriintyä, mieliteot lisääntyä tai ruokahalun voi menettää. Tunteet kuormittavat ja pitkittyneenä ikävät tunteet voivat tuntua myös fyysisinä oireina, kuten esimerkiksi epämääräisinä vatsavaivoina, rintakipuina, niskakipuina hengenahdistuksena, huimauksena tai päänsärkynä.

Joskus pienetkin stressinaiheuttajat, joista on ennen selvinnyt ilman suurempia ongelmia, saattavat yllättäen viedä kaikki voimavarat. Pitkään kestävät vahvat tunteet aiheuttavat kuormittumista ja heikentävät stressinsäätelykykyä. Ylikuormittuneena ja stressaantuneena ylireagoimme asioihin ja ärtymyskynnys laskee. Alamme vain suorittamaan asioita – epätäydellisyyttä ja epäjärjestystä saa sietää, mikä on riittävän hyvää? Myötätunnosta ja lempeydestä itseä kohtaan on hyvä aloittaa. On tärkeää vahvistaa omia stressinhallintataitoja ja vahvistaa oman mielen hyvinvointia.

Miellyttäviä asioita tekemällä ei ole koskaan tarkoitus mitätöidä omia vaikeuksiaan vaan antaa aivoille niiden tarvitsemia lepohetkiä ja tasapainotta kärsimystä.

Isot vaikeat asiat ja koettelemukset

Fyysinen, psyykkinen ja/tai henkinen -väkivalta, -kaltoinkohtelu, -laiminlyönti, -pahoinpitely, -hyväksikäyttö, -raiskaus tai -painostus. Ihmissuhteet eivät ole helppoja. Erimielisyydet, riidat ja tappelu on osa elämää, mutta kaikkea ei tarvitse sietää eikä kaikki ole hyväksyttävää. Elämä menee harvoin täysin suunnitelmien ja toiveiden mukaan – aina ei saa mitä haluaisi. Vaikeisiin tilanteisiin ei kuitenkaan tarvitse jäädä yksin.

Esimerkiksi parisuhteessa tai työpaikalla tapahtuvat epäasiallisuudet.

Häiritsevä tai tuhoava ihmissuhde

Elämänlaatua häiritsevä ihmissuhde estää tai häiritsee sinua elämässä tavoittelemasta sinulle itsellesi arvokkaita ja tärkeitä asioita. Estää tai häiritsee sinun kykyäsi nauttia elämästä tai tekemästä asioilta, jotka tuottaisivat sinulle mielihyvää. Huono ihmissuhde voi myös estää vaalimasta sinulle tärkeitä ihmissuhteita tai pitämään huolta itsestäsi.

Tuhoava ihmissuhde tarkoittaa ihmissuhdetta, joka tuhoaa jotakin osaa sinussa, kuten esimerkiksi itsearvostustasi, koskemattomuuttasi, kehoasi, turvallisuuttasi, onnellisuuttasi, mielenrauhaasi tai kykyäsi huolehtia muista ihmisistä tai itsestäsi.

Läheisissä ihmissuhteissa voi kokea ääripää tunteita. Toista rakastaa, hänestä välittää ja haluaa huolehtia – mutta esimerkiksi sairaus aiheuttaa asioita, että tekee mieli luovuttaa ja ympärillä tapahtuvia asioita vihaa. Terapia on tasapainon hakemista, ja oman suunnan ja roolin löytämistä vaikeiden asioiden keskellä. Tunteiden tunnistamista, hyväksymistä, purkamista ja eteenpäin menemistä vaikeissa tilanteissa.

Ulkopuoleltasi tuleva uhka

Sota, korona, erilaiset luonnonmullistukset ja ilmastonmuutos on ihan kaikkia koskettavia asioita – on normaalia ja inhimillistä kokea voimakkaita tunteita, jopa ahdistusta ja pelkoa koko ihmiskuntaa koskevista epävarmuutta tuottavista asioista.

Nykyajan paineet

Yhteiskunnan arvot ovat muuttuneet kovemmiksi ja täydellisyyttä vaaditaan työn, kodin, perheen, harrastusten, loman, ulkonäön ja opiskelujen kanssa ja ne kaikki pitäisi sovittaa yhteen. Ulkonäkökeskeisyys ja siitä syntyvät paineet. Työelämässä paine ja kiihkeä työrytmi voi puskea suorittamiseen, pätemiseen, kateuteen, puhumattomuuteen, mikään ei riitä tunteeseen, ryhmäpaine, olenko riittävän hyvä, kelpaanko ja itsensä optimoitiin.

Oma jaksaminen ja voimaantuminen

Saat yksilöllistä apua sinun elämäsi ongelmiin. Voit lisätä omaa itsevarmuutta, -luottamusta ja ennen kaikkea itsetuntemusta. Kohtaamalla, käsittelemällä ja hyväksymällä omat haavat ja kivut ne voivat helpottaa. Väheksymällä, peittelemällä tai siirtämällä ne eivät katoa mihinkään. Epämääräinen ja sekava olo kertoo, että jokin elämässä on epätasapainossa. Joskus epätasapaino voi ilmetä riippuvuuksina tai muuna korvaavana käytöksenä tai katkeruutena, kun asioita ei uskalleta tai osata kohdata. Ne voivat olla selviytymiskeinoja, että vaikeiden asioiden kanssa on päässyt elämässä eteenpäin.

Jokaisessa elämänvaiheessa sinä olet tehnyt parhaasi – myötätunto, anteeksi antaminen ja hyväksyntä omaa itseä kohtaan vie elämässä eteenpäin. Kun sinä voi hyvin, sinun ympärillä voidaan paremmin. Ihmisellä on aina kyky kasvaa ja kehittyä, ja valmius luoda elämäänsä uudelleen. Riittämättömyys ja keskeneräisyys kuuluu elämään – aina voi ottaa pieniä askelia kohti parempaa. Kaikesta huolimatta voi pyrkiä elämään omien arvojensa mukaista elämää.

On hyvin inhimillistä, että rakennamme ympärillemme suojamuureja ja kulisseja, jotta selviytyisimme vaikeista tilanteista. Oikea aito yhteys lähipiiriin, sitten ihan lähimpiin ja lopulta itseemme voi katketa. Elämästä voi tulla vain pinnallista ja suorittamista. Psykologiset esteet tai tunteet kuten häpeä ja pelko voivat estää meitä ja vaikuttavat rajoittavasti omaan ja läheisten elämään. Ihmisen perustarve on kuulua joukkoon yhteisöön ja tulla nähdyksi, kuulluksi ja hyväksytyksi juuri omana itsenään.

Tulossa myös aikaa ja tilaa SINULLE kurssi ja ryhmä.

Pareille pariterapia

Pariterapia toteutuu kolmen kerran pakettina 3×1,5h. Molemmille yksilöterapiakerta ja viimeisellä kerralla katsotaan asioita yhdessä. Pidempään parisuhdeterapiaan suosittelen parisuhdeterapeutteja.

Ota rohkeasti yhteyttä tai kysy lisää!

Aikaa ja tilaa – ratkaisukeskeisiä menetelmiä

Susanna Mäki